Cosplay Finland Tour

Historia

Cosplay Finland Tour perustettiin vuoden 2005 lopulla suomalaiseksi cosplay-tapahtumanjärjestäjien yhteisöksi. CFT:n perustivat tällöin vielä aktiivisesti toimiva suomalainen cosplay-harrastajien yhteisö Cosplay Finland sekä teknisiä resursseja tarjoava Säätöyhteisö B2 ry. CFT perustettiin alunperin helpottamaan uusien cosplay-kilpailujen järjestämistä tarjoamalla ennen kaikkea teknisiä ja taloudellisia resursseja eri harrastustapahtumien käyttöön. Toisena päätarkoituksena oli cosplay-harrastuksen laajempi promootio, johon pyrittiin ennen kaikkea lisäämällä kisojen kiinnostavuutta vuosikiertueen myötä.

Kiertueesta maailmanmestaruuskisoihin

Ensimmäinen cosplay-kisakiertue päättyi vuoden 2006 lopulla suureen yleisöäänestykseen. Tällöin valittiin ensimmäistä kertaa vuoden paras cosplay-kisaaja Suomessa ja voittajaksi selviytyi nimimerkki Asagi. Vuonna 2007 vuosiäänestystä ei voitu järjestää CFT:stä riippumattomista syistä. CFT kuitenkin kiersi yhä useampia tapahtumia etelästä pohjoiseen.

Vuonna 2008 Suomi hyväksyttiin mukaan cosplayn maailmanmestaruuskilpailuihin, World Cosplay Summitiin (WCS). Tällöin päätettiin myös luopua kiertueen omasta vuosiäänestyksestä mm-karsintojen hyväksi. Ensimmäinen WCS-karsinta järjestettiin lokakuussa 2008 Helsingin Kirjamessuilla. Suomen ensimmäinen MM-tiimi, Iris Rönkkö ja Arttu Seppi Jyväskylästä, matkasivat kesällä 2009 Japaniin edustamaan maatamme mm-finaalissa. Toisen kerran WCS-karsinnat järjestettiin niinikään Helsingin Kirjamessuilla lokakuussa 2009, jolloin karsintojen kärkeen nousivat Sami ja Riina Saltiola. Heidän MM-kisamatkansa on luvassa kesällä 2010.

Harrastuskentän muutos

Kun CFT:tä lähdettiin suunnittelemaan vuoden 2005 lopulla, oli japanin pop-kulttuurin tapahtumakenttä kovin erilainen kuin nykyään. Coneja ja muita tapahtumia oli vuodessa alle puolenkymmentä, cosplay-kisoja vieläkin vähemmän ja tekijöistä oli akuuttia pulaa. CFT:n pyrkimys oli madaltaa kynnystä cosplay-kisaohjelman järjestämiseen eri tapahtumissa, tarjoamalla avut tähän toimintaan.

Vuosien edetessä kasvua tuli kuitenkin niin tapahtumissa kuin tekijöissäkin. Myös cosplay-järjestäjiä oli yhä enemmän halki maan ja kisoihin alkoi tulemaan uudenlaista vaihtelevuutta. CFT:n alkuvaiheissa mainiosti toiminut formaatinmukainen kisaaminen oli tehnyt tehtävänsä ja kenttää haluttiin avata uudenlaisille cosplay-ohjelmanumeroille. Yksilö- ja ryhmäkisoja täydensivät uudet kisojen kokoluokat, kilpailujen rinnalle tuli show-ohjelmia ja ennakkoilmoittautumiselle tuli useitakin vaihtoehtoja. Harrastajien määrän kasvaessa erilaisille tapahtumille oli myös yhä enemmän kysyntää ja harrastustapahtumien erikoistuminen kehittyi edelleen.

Kuvaus

Tärkeä osa CFT:n toimintaa heti alusta pitäen oli valokuvaus ja tapahtumien ikuistaminen. Kisaajien ennakkokuvausta kokeiltiin jo ennen CFT:tä, vuoden 2005 Helsingin Mangapäivänä. Kokemukset upeista kuvista olivat rohkaisevia ja kokeilusta tuli pian yleinen tapa. Vuonna 2007 CFT sai käyttöön ensimmäisen oman kameransa, valokuvausstudio näki päivänvalon kesän Animeconissa 2008 ja täysin oma mobiili kuvausstudio oli valmiina helmikuun 2009 Traconiin.

Cosplay-kisaajista otetut laadukkaat ennakkokuvat olivat ehtineet tulla jo monille tutuiksi vuosien varrella, mutta kuvauspalvelu haluttiin ulottaa myös muiden tapahtumavieraiden käyttöön. Jo ensimmäisen, osin lainatun valokuvausstudion kanssa avattiin yleisölle avoin, maksuton kuvauspalvelu ja suosio oli taattua alusta asti. Kesän 2008 jälkeen valokuvausstudiomme on kiertänyt useissa erilaisissa tapahtumissa ja kuvauspalvelusta tulikin pian yksi CFT:n tärkeimpiä toiminnan muotoja. Yhä useammin CFT vieraileekin tapahtumissa vain kuvauspistettä pitämässä.

CFT kumppaneineen on pyrkinyt myös videoimaan mahdollisimman monen tapahtuman, viime vuosina teräväpiirtomuodossa. Nauhoja on kerääntynyt arkistoon huomattava määrä ja näitä lainataan esimerkiksi televisioyhtiöille pyydettäessä. Myös nettijulkaisuja on jatkossa tarkoitus tehdä entistä enemmän.

CFT nyt

Vuoden 2010 alusta alkaen Cosplay Finland Tour heitti lopullisesti hyvästit vuosiluvulle tapahtuman nimen perästä. Vanhojen ja uusien tekijöiden voimalla CFT pyrkii jatkossakin tarjoamaan apuja eri tapahtumien järjestäjille. Vaikka tärkein tehtävämme onkin nyttemmin valo- ja videokuvauspalvelujen ja -laitteiden tarjonta, autamme yhä tarvittaessa myös kilpailujen järjestämisessä ja järjestämme vuosittain maailmanmestaruuskisojen Suomen karsinnat.

Vuoden 2010 aikana tavoitteena on laajentaa kuvauspalvelua sisästudioista myös ulkokuvauspalveluun ja ns. photoshoot-toimintaan. Tavoitteena on vuoden aikana myös julkaista videomuodossa parhaita paloja edellisten vuosien kisatapahtumista.

CFT:n perustivat aikanaan monet cosplayn harrastajat ja ystävät. Tänäkin päivänä CFT:ssä on mukana niin alusta asti mukana olleita kuin monia uusiakin nimiä, joita yhä yhdistää rakkaus tähän hienoon harrastukseen.

Yhteistyössä

Sangatsu Manga
Säätöyhteisö B2 ry

sekä

Sinooperi
Tietovelhot Oy

Genrewear

Rento tapa kylpeä

Tampere Kuplii ry

World Cosplay Summit

Japan Pop -lehti

Prayers from cosplayers