Tampere Kuplii

Tampere Kuplii 2014 logo

Cosplaykilpailun säännöt

Sisällysluettelo

Tiivistelmä

Tampere Kuplii-sarjakuvatapahtumassa järjestetään kaikille halukkaille avoin cosplaypukukilpailu, johon voi osallistua yksin tai korkeintaan kolmen hengen ryhmissä. Pukujen aiheiksi sallitaan sarjakuva, animaatio ja pelit kautta maailman. Kilpailuun tulee ilmoittautua ennakkoon. Tapahtumassa tuomaristo valitsee finalistit, joista yleisö valitsee Aamulehden järjestämässä nettiäänestyksessä voittajat.

Muutokset vuoteen 2013: Tällä kertaa osallistuja voi myös toimittaa oman taustamusiikin. Koska kyse on kuitenkin nettiäänestyskilpailusta, ääniraidan pituus on rajattu yhteen minuuttiin. Oman musiikin toimittaminen on täysin vapaaehtoista.

Takaisin sisällysluetteloon

Aikataulut

Aikataulu ennen tapahtumapäivää.

 • su 2.3. klo 18.00 - Ennakkoilmoittautuminen kilpailuun avataan.
 • su 16.3. klo 18.00 - Ennakkoilmoittautuminen kilpailuun suljetaan. Ilmoittautuminen voidaan sulkea jo aiemmin, mikäli osallistujamäärän katto tulee vastaan.
 • ti 18.3. klo 18.00 - Omaa taustamusiikkia käyttävien kilpailijoiden on toimitettava tähän mennessä ääniraita.

Aikataulu tapahtumapäivänä

 • 10.00 - 11.00 - Kilpailijoiden ilmoittautuminen ja kuvaus. Kaikkien kilpailuun hyväksyttyjien osallistujien tulee ilmoittautua valokuvauspisteelle klo 11.00 mennessä tai ilmoittautuminen raukeaa. Ilmoittautumisen ja kuvauksen jälkeen kilpailijat voivat liikkua vapaasti tapahtuma-alueella.
 • 11.45 - Kilpailijoiden tulee ilmoittautua Finnkino Plevnaan kilpailua varten.
 • 12.00 - Ovet avataan yleisölle. Kilpailu alkaa heti yleisön päästyä sisään.
 • 13.30 - Kilpailu päättyy viimeistään klo 13.30.

Tutustuhan myös tilakarttaan, josta löydät ym. aikataulun sijainnit.

Kilpailun kulku

Kilpailu alkaa, kun yleisö on päässyt saliin sisälle. Juontajat esittelevät kilpailijat, jotka saapuvat salin etuosaan yksi kerrallaan. Kilpailija voi halutessaan tehdä pienen esityksen, mutta myös pelkkä poseeraus riittää.

Tämän jälkeen esittää juontaja kaksi kysymystä. Ensimmäinen kysymys on suunnattu cosplayn kohteena olevalle hahmolle ja toinen cosplayaajalle itselleen. Juontaja valmistelee kysymykset etukäteen, tai voit toimittaa ilmoittautumisen yhteydessä myös itse haluamasi kysymykset. Tapahtumapäivänä voit keskustella aiheesta juontajan kanssa ennen kilpailua. Ryhmäosallistumisen tapauksessa vastausvuoro kiertää kaikilla ryhmän jäsenillä.

Kysymysten jälkeen kilpailijat siirtyvät istumaan eturiveihin. Mikäli puku ei salli istumista, kilpailija voi myös siirtyä salin reunaan.

Kun kaikki kilpailijat ovat esittäytyneet, pyydetään vielä kaikki kilpailijat salin etuosaan ryhmäkuvaa varten. Tämän jälkeen tuomaristo vetäytyy pohdiskelemaan, samalla kun yleisö ja kilpailijat seuraavat väliohjelmana noin 15 minuutin ajan Finnkinon trailereita uusista elokuvista. Väliohjelman jälkeen julkistetaan finalistit, jonka jälkeen kilpailu päättyy. Finalistien ryhmäkuva otetaan säävarauksella ulkona.

Takaisin sisällysluetteloon

Taustamusiikki

Kilpailija voi halutessaan toimittaa oman taustanauhan lavaosuuttaan varten. Tämä ei ole pakollista. Niiden kilpailijoiden osalta, joilta ei ole omaa taustanauhaa, soitetaan järjestäjien valitsemaa yleistä taustamusiikkia.

Mikäli kilpailija haluaa toimittaa taustanauhan, tulee siinä noudattaa seuraavia ohjeita.

 • Taustanauhan on oltava pituudeltaan yhtä pitkä kuin esityksenkin, korkeintaan 1 minuutti (60 sekuntia).
 • Taustamusiikki on toimitettava MP3- tai FLAC-muotoisena tiedostona. On suositeltavaa kiinnittää huomiota tiedoston äänenlaatuun.
 • Kilpailussa ei ole mikrofoneja käytettävänä, taustanauhaan tulee siis liittää myös mahdollisesti tarvittavat vuorosanat. Vaikka lavalla käyttäisi paljonkin ääntä, se kuuluu ilman mikrofoneja erittäin huonosti yleisölle, joten kaikki oleellinen äänimaailma tulee liittää taustamusiikkitiedostoon.
 • Lisätietoja, vinkkejä ja ohjeita taustamusiikin tekoon on tarjolla erillisessä ohjeessa. Se kannattaa lukea tarkkaan läpi.
 • Taustamusiikki on toimitettava aikataulussa mainittuun määräpäivään mennessä.
 • Toimita taustamusiikin yhteydessä tieto siitä, missä kohtaa se laitetaan soimaan, esimerkiksi ennen siirtymistä lavalle tai sen jälkeen.
 • Taustamusiikkikappale soitetaan alusta loppuun yhtenäisesti yhden kerran.
 • Taustamusiikin voi toimittaa sähköpostin liitteenä tai nettinlinkkinä.
 • Lähetä taustamusiikki sekä mahdolliset taustamusiikkiin liittyvät kysymykset sähköpostitse osoitteeseen kuplii-tekniikka (ät) cosplay.fi.

Takaisin sisällysluetteloon

Tapahtumapaikka

Kilpailu järjestetään Finnkino Plevnassa, osoitteessa Itäinenkatu 4. Finnkino Plevna sijaitsee Finlaysonin alueella, Keskustorin laidalla.

Ilmoittautuminen ja valokuvaus tapahtuu valokuvauspisteellä, joka sijaitsee Media 54:ssä, Siperian kauppakeskuksen perällä.

Rajoitukset ja muut kilpailun perustiedot

Kilpailu on 1-3 hengen pukukilpailu. Kilpailuun voi siis osallistua yksin tai korkeintaan kolmen hengen ryhmässä. Ryhmän pukujen ei tarvitse olla samasta lähteestä.

Pukukilpailun hengen mukaisesti aikaa lavalla oloon on rajallisesti, joten mahdollisen lavashow'n tai -esityksen tulee olla lyhyt. Yleisöäänestyksessä voittajat valitaan valokuvien perusteella, joten puvun lisäksi kilpailijan kannattaa panostaa erityisesti ilmeeseen ja poseeraukseen.

Takaisin sisällysluetteloon

Sallitut puvun aiheet

Kilpailuun osallistujien pukujen tulee kuulua johonkin seuraavista aihepiireistä.

 • sarjakuva lähdemaasta riippumatta
 • animaatio lähdemaasta riippumatta
 • konsoli- ja tietokonepelit lähdemaasta riippumatta
 • TV-sarjat ja elokuvat lähdemaasta riippumatta

Takaisin sisällysluetteloon

Lähdekuva

Kilpailun osallistujien tulee toimittaa ilmoittautumisen yhteydessä lähdekuva, josta ilmenee osallistujan tai osallistujien esittämien hahmojen kuvat. Kuvassa tulee ilmetä hahmo tai hahmot siinä puvussa, mitä osallistuja tai osallistujat käyttävät. Lähdekuvat toimitetaan tuomariston käyttöön.

Kahden tai kolmen hengen osallistumisen tapauksessa lähdekuvassa tulee näkyä kaikki esitettävät hahmot.

Takaisin sisällysluetteloon

Voittajien valinta ja palkinnot

Kilpailussa on mukana tuomaristo, joka valitsee ryhmän osallistujista finaaliin. Kaikki finalistit saavat pienen palkinnon tapahtumapaikalla. Yleisöllä on mahdollisuus äänestää finalisteista suosikkiaan Aamulehden verkkoäänestyksessä, joka avataan tapahtumapäivän illasta.

Eniten ääniä voittanut kilpailija palkitaan pokaalilla. Myös 2. ja 3. eniten ääniä saaneet saavat lohdutuspalkinnon. Palkinnot toimitetaan postitse kahden viikon kuluessa tulosten julkistamisesta.

Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan Aamulehden tuotepalkintoja.

Takaisin sisällysluetteloon

Liitteet

Liitteissä selvennetään yksityiskohtaisesti kilpailun osallistujien henkilötietojen käsittelyä. Nyrkkisääntö on, että henkilötietoja käsitellään erittäin luottamuksellisesti, vain järjestäjien toimesta, eikä osallistujien tietoja luovuteta edelleen.

Takaisin sisällysluetteloon

Yhteistyössä

Sangatsu Manga
Säätöyhteisö B2 ry

sekä

Sinooperi
Tietovelhot Oy

Genrewear

Rento tapa kylpeä

Tampere Kuplii ry

World Cosplay Summit

Japan Pop -lehti

Prayers from cosplayers