Kuvauspalvelu

CFT:n valokuvausstudio

CFT:n mobiili valokuvausstudio on tuttu näky monissa alan harrastustapahtumissa. Kuvausstudiossamme ikuistetaan niin cosplay-kisaajat kuin muut harrastajat, yksittäiset pukuilijat kuin isommat ryhmätkin. Studio koostuu yleensä taustakankaasta ja studiosalamavaloista - sekä tietenkin kameroista ja kuvaajista. Tällä sivulla kerrotaan perustietoja studion toiminnasta.

Tilatarpeet

Tapahtumapaikan osalta valokuvausstudion oleellisimmat perusedellytykset ovat seuraavanlaiset.

  • Vähintään noin 4 kertaa 6 metriä kokoinen tila, optimitilanteessa 5 kertaa 8 metriä.
  • Maadoitettu sähköpistorasia kohtuullisen lähellä, vähintään 10 ampeerin sulake.
  • Paikka, johon ei osu luonnonvalo suoraan.

Studion sijoitus on asia, joka perinteisesti vaatii hieman luovaa suunnittelua, mutta sopivanlainen paikka löytyy yleensä pienellä etsinnällä. Sopivalla improvisoinnilla joistain tarpeista on mahdollista joustaa. Esimerkiksi taustakangasta vaihtamalla voidaan kuvauspiste saada mahtumaan myös hieman pienempään tilaan.

Studio ei kuluta kovinkaan paljon sähkövirtaa päivän aikana, mutta hetkellinen tehontarve on suuri. Latausvaiheessa kaikki salamavalot ottavat samanaikaisesti hyvin suuren määrän virtaa sekunnin pienen murto-osan ajan. On suositeltavaa, että studio voidaan kytkeä oman, vähintään 10 ampeerin ja mieluiten 16 ampeerin sulakkeen perään.

Säilytys ja kuljetus

Studiota säilytetään Tampereen Nekalassa, Tietovelhot Oy:n varastotiloissa. Tapahtumien välissä kangas pestään, kuluvien osien kunto tarkistetaan ja käyttötavarat kuten teipit vaihdetaan tarpeen mukaan.

Studio kulkee pakattuna kahdessa salkussa ja kahdessa pitkulaisessa kantolaukussa (kuva). Tällaisenaan studio mahtuu hyvin keskikokoisen henkilöauton takaluukkuun. Koska studio sisältää huomattavan määrän herkästi hajoavia osia, emme suosittele sen postitusta. Mikäli muuta vaihtoehtoa ei kuitenkaan ole saatavilla, toimitus voidaan järjestää Matkahuollon bussirahtina.

Sijoituspaikka

Mikäli studiossa on tarkoitus kuvata vain kisaajia tai muuten rajattua ryhmää, sijainnilla ei oikeastaan ole juuri väliä. Mikäli tarkoitus on pitää studio avoinna kaikille kävijöille, keskeisempi paikka on eduksi. Monesti hyvä paikka on löytynyt jonkun keskeisen hallin tai käytävän nurkasta.

Mikäli sijaintipaikka on kovin vilkkaalla alueella, voidaan kulkua studion välittömällä lähialueella rajata rajaustolpilla. Varastostamme löytyy pari sarjaa eri tyyppisiä rajaustolppia, jotka voimme tuoda tuoda paikalle tarvittaessa.

Kamera

Studiossamme on käytetty aktiivisesti usean mallisia Canonin ja Nikonin järjestelmäkameroita. Käyttämämme RF-kaukolaukaisin sopii lähes kaikkiin kameroihin, joissa on salamakenkä. Vaikkakin periaatteessa studio-oloissa voi kuvata millä vaan järjestelmäkameralla, käytännössä peilittömät kamerat (ns. minijärjestelmäkamerat) soveltuvat erittäin huonosti studiokäyttöön.

Kamerasta on löydyttävä muutamia asetuksia, jotta se soveltuu studiossa käytettäväksi. Näitä asetuksia ovat erillisen salamavalon tuki sekä valotusajan, aukon ja valkotasapainon käsisäädöt. Käytännössä nämä toiminnot löytyvät lähes kaikista digitaalisista järjestelmäkameroista, aivan perusmalleja lukuunottamatta.

Kuvaseinä

Kuvauspalvelun yhteyteen voidaan sijoittaa kuvaseinä, eli järjestelmä tapahtuman aikana otettujen kuvien katsomiseen ja selailuun. Kuvaseinä käyttää Eye-fi lähettimiä, jotka sopivat parhaiten kahdella SD-korttipaikalla varustettuihin kameroihin (mm. useat Nikonin mallit). Kuvaseinän ohjauskone ja langattomat yhteydet tulevat CFT:ltä, mutta tapahtumanjärjestäjän tulee toimittaa käyttöä varten näyttö tai televisio, jossa on HDMI- tai DVI-liitäntä kuvaa varten. Käytännössä tämä löytyy jokaisesta suht. nykyaikaisesta televisiosta tai näytöstä.

Esimerkkejä

Ohessa on esimerkkejä kasatusta studiosta eri tapahtumissa.

Tracon, 7.2.2009, Tampere

Tracon IV studio
kuva: Miika Ojamo

Traconin studio kasattiin Teknillisen Yliopiston luokkahuoneeseen. Aamupäivän ajan studiossa kuvattiin kisaajia ja iltapäiväksi studio avattiin kaikille kävijöille. Luokkahuone on studiolle sopiva paikka ja vastaavanlaista tilaa on käytetty myös muissa tapahtumissa. Tärkeintä luokkaan sijoitetussa yleisessä kuvauspalvelussa on tiedotus, jotta halukkaat löytävät paikalle. Katso kaikki kuvat tapahtumasta.

Desucon, 6.7.2009, Lahti

Desucon 2009 studio
kuva: Miika Ojamo

Desuconissa studio kasattiin ensin kisalavan lähelle kisaajien kuvausta varten, josta se siirrettiin myöhemmin aulatilojen nurkka-alueelle. Keskeinen paikka oli studiolle mainio ja palvelun suosio oli suuri. Vaikkakin studio oli vilkkaalla kulkualueella, saatiin tilanne hoidettu mainiosti väenohjauksella. Katso kaikki kuvat tapahtumasta.

Helsingin Kirjamessut, 24.10.2009, Helsinki

Kirjamessut 2009 studio 1 Kirjamessut 2009 studio 2
kuvat: Miika Ojamo

Helsingin Kirjamessujen studio kasattiin kisasalista väliseinällä erotettuun tilaan. Täällä kokeilimme ensi kertaa toisenlaista, vaaleampaa taustakangasta. Studion tärkein tehtävä oli ikuistaa World Cosplay Summit -karsinnan osallistujat, mutta studio avattiin pieneksi aikaa iltapäivästä myös muille messukävijöille. Katso kaikki kuvat tapahtumasta.

CosplayGaala 2010, 7.2.2010, Helsinki

CosplayGaala 2010 studio
kuva: Miika ojamo

CosplayGaalan studio kasattiin tuttuun paikkaan kulttuuriareena Glorian 2. kerrokseen. Isompia kuvausryhmiä varten tehtiin tilaa taaksepäin riittävä määrä ja tarvittaessa siirrettiin softbox-valoa (kuvassa oikealla) hieman kauemmas. Gaalan studio oli suositumpi kuin koskaan aiemmin. Tapahtuman kävijämäärään suhteutettuna studiomme ei ole koskaan ollut lähellekään niin suosittu - se jatkui peräti tunnin yliajalle. Katso kaikki kuvat tapahtumasta.

BakaCon 2010, 17.-18.4.2010, Pieksämäki

Bakacon 2010 studio
kuva: Kyuu Eturautti

Toisessa BakaConissa käytettiin ensi kertaa studiota kolmella studiosalamalla. Kolmas valo toimi "kickerinä", korostaen hahmon ääriviivoja ja irroittaen niitä paremmin taustasta. Katso kaikki kuvat tapahtumasta.

CosplayGaala 2011, 23.10.2011, Helsinki

CosplayGaala 2011 studio
kuva: Miika Ojamo

Cosplaygaalassa studio on löytänyt tutun paikkansa aulan 2. kerroksesta. Käytössä oli kolmen valon järjestelmä, suuri softbox sekä kuvaseinä-palvelu joka näkyy vasemmalla reunalla. Kuvaseinäkoneelta voivat ihmiset katsoa heistä juuri otettuja kuvia tietokoneen ruudulta. Katso kaikki kuvat tapahtumasta.

Yhteistyössä

Sangatsu Manga
Säätöyhteisö B2 ry

sekä

Sinooperi
Tietovelhot Oy

Genrewear

Rento tapa kylpeä

Tampere Kuplii ry

World Cosplay Summit

Japan Pop -lehti

Prayers from cosplayers