Tracon 8 – World Cosplay Summit -karsinta

Tracon 8 World Cosplay Summit logo

WCS-karsinta - ohjeet ja lisätiedot

Tiivistelmä

WCS-karsinta on parikilpailu, jonka voittajapari edustaa Suomea karsintaa seuraavana kesänä Japanin Nagoyassa järjestettävässä World Cosplay Summitissa.

WCS-karsinta järjestetään World Cosplay Summitin sääntöjen puitteissa. Viralliset säännöt löydät englanniksi tältä sivulta, klikkaa English-painiketta yläreunassa.

Perustiedot WCS-karsinnasta

 • Kilpailupäivä on lauantai. Lavaohjelma on kello 17-20.
 • Kilpailusuoritukseen kuuluu läsnäolevaksi ilmoittautuminen, valokuvaus, esituomarointi sekä esitys lavaohjelmassa.
 • Kilpailu on parikilpailu, jossa arvostelukriteereinä toimivat esiintyminen (10 pistettä), puvut (10 pistettä) sekä uskollisuus alkuperäisteokselle (5 pistettä). Pukuun kiinteästi kuulumattomia proppeja tai lisäosia ei huomioida pisteenlaskussa.
 • Esityksen maksimipituus on 2 minuuttia 30 sekuntia.
 • Pukujen on oltava itse tehtyjä, joskin pienimuotoinen tuttavan tai perheenjäsenen avustus puvun teossa on sallittua. Valmiina ostettuja tai mittatilauspukuja ei hyväksytä.
 • Parin tulee tehdä ja toimittaa taustanauha sähköisessä muodossa järjestäjille. Taustanauhaan kuuluu sekä musiikki että mahdollinen dialogi. Dialogin suositeltava kieli on englanti. Taustanauhalla ei saa käyttää dialogia suoraan lähdeteoksesta, mutta dialogin voi nauhoittaa itse.
 • Lavalle saa tuoda kolme (3) suurta lavastetta. Näiden yhteenlaskettu paino ei saa olla enempää kuin 10 kg. Lavasteiden koko saa olla 2100 mm korkeutta, 2100 mm leveyttä ja 900 mm syvyyttä.
 • Myös lavan erikoisvalaistuksen huolellinen käyttö osana esitystä on suositeltavaa.
 • Sallitut puvun aiheen ovat anime, manga, tokusatsu sekä japanilaiset videopelit. Molempien parien pukujen on oltava samasta teoksesta.
  • Pelihahmojen tapauksessa hahmon on oltava tunnistettavissa japanilaiseksi, eivätkä esimerkiksi Disney- tai Star Wars -hahmot käy, vaikka peli olisi Japanissa tehty.
  • Shueisha-kustantamon hahmoilla osallistuminen ei ole sallittua.
  • Lähdeteoksen ja käytettyjen oheismateriaalien tulee olla sallittuja alle 18-vuotiaille.
 • Voittajapari edustaa Suomea vuoden 2014 World Cosplay Summit -finaalissa. Karsinnan pääpalkinto sisältää matka- ja majoituskulut noin viikon mittaiselle matkalle. Karsinnan ja finaalin välisenä aikana voittajaparin tulee olla valmis esiintymään alan yleisötapahtumissa sekä vastaamaan median yhteydenottoihin.
 • Osallistujien on oltava täysi-ikäisiä kesäkuun loppuun 2014 mennessä. Rajoituksen syynä on voittajaparin Japanin matka. Järjestäjät eivät kata huoltajien matkakuluja.
 • Kilpailuun tulee ilmoittautua ennakkoon tällä sivulla mainittujen aikarajojen puitteissa. Osallistumispaikkojen määrä on rajallinen.
 • Osallistujat saavat tapahtumaan koko viikonlopun vapaalipun.

Voittajien edustustehtävät Traconissa

WCS-karsinnan voittajien tulee varautua seuraaviin asioihin Tracon-viikonlopun aikana.

Karsintakilpailun päätyttyä kuluu noin tunti ylimääräisiin voittajaposeerauksiin sekä WCS-organisaation vaatimien tietojen kirjaamiseen.

Voittajien tulee varautua esiintymään puvuissaan myös sunnuntaina.

Suomen edustaminen WCS:ssä

Oheiset lisätiedot koskevat World Cosplay Summit -finaalia, joka pidetään karsintaa seuraavana kesänä Japanissa. Suomen edustajan tulee huomioida seuraavat asiat.

Edustus

Suomea edustava pari edustaa maatamme kilpailussa sekä finaalimatkalla että tätä edeltävänä aikana vieraillessaan alan tapahtumissa tai median vieraana. Tämä edellyttää asianmukaista diplomaattista taitoa sekä hyvää yhteistyökykyä ja positiivista kilpailuhenkeä. Cosplayn tulisi näkyä edustavan parin toimesta positiivisena harrastuksena.

Finaalimatka

Matkan pituus on noin viikko ja se sijoittuu alustavasti loppukesälle, heinä-elokuun vaihteeseen.

Voittajan matkakulut, mukaanlukien mahdolliset cosplaypukujen edellyttävät lisämatkatavarat, katetaan kotimaan järjestäjien ja sponsorien toimesta. WCS:n järjestäjät vastaavat majoituskuluista ja tapahtuman aikaisista ruokailuista. Muut, ns. vapaa-ajan kustannukset on osallistujien katettava itse.

WCS:n virallinen kieli on englanti, ja voittajaparin kannattaa varautua englannin kielen käyttöön sekä finaalimatkalla että sitä edeltävänä aikana. Japanin kielen taito ei ole pakollista, mutta siitä on hyötyä.

Tiedonannot ja yhteydenpito

Osallistujat hyväksyvät, että karsintaan osallistuvien parien nimi- ja hahmotiedot voidaan luovuttaa WCS-järjestäjien käyttöön. Lisäksi voittaneen parin tarkemmat yhteystiedot (nimet, osoitteet, puhelinnumerot, iät, sähköpostiosoitteet) luovutetaan WCS:n järjestäjien sekä matkanjärjestäjän käyttöön.

Osallistujien on toimitettava viipymättä WCS:n järjestäjille heidän pyytämänsä tiedot. Lisätietoja voidaan tarvita valmistelujen edetessä ja pyyntöihin tulee vastata nopeasti. Yhteydenpito tapahtuu englannin kielellä.

Viimeistään kuukautta ennen finaalia tulee järjestäjille toimittaa tarkat tiedot esityksestä, taustamusiikki CD-levyllä, lähdekuvat hahmoista ja kertomus/raportti pukujen teosta. Kisaajien tulee vastata myös kysymyksiin liittyen kisalavan tekniikkaan, valoihin yms.

Osallistujia suositellaan informoimaan yleisöä aktiivisesti finaaliin valmistautumisesta esimerkiksi pitämällä blogia.

Finaalin esitys

Finaalissa voi esittää joko uuden esityksen tai saman esityksen kun Suomen karsinnassa. Jos käyttää samaa esitystä kun karsinnassa, on siihen tehtävä huomattavia parannuksia.

Mukaan otettavat puvut

Osallistujien tulee ottaa mukaan kolme cosplaypukua - paraatipuku, kilpailupuku ja lehdistötilaisuuksissa käytettävä puku. Näiden pukujen ja niihin kuuluvien proppien sallittu yhteispaino on korkeintaan 40 kg.

Virallinen avustaja

Voittajaparin lisäksi matkaan osallistuu virallinen avustaja. Avustajaa haetaan julkisella haulla ja valinta tehdään yhdessä kotimaan järjestäjien sekä voittajaparin päätöksenä. Lopullinen päätäntävalta henkilön valinnasta on Japanin WCS-järjestelykomitealla.

Avustaja liikkuu parin mukana kaikissa virallisissa tilaisuuksissa, avustaa paria ja edustaa Suomea virallisen edustajan ominaisuudessa. Hänen tulee pystyä myös sujuvaan keskusteluun sekä tulkkaukseen englannin ja japanin kielillä.

Osallistujien mukana voi matkata myös muita henkilöitä, mutta nämä vastaavat itse matka- ja majoituskuluista eivätkä he voi osallistua virallisiin järjestelyihin. Eritoten tämä koskee backstage-alueita, joihin on pääsy vain kisaajilla ja virallisella avustajalla.

Harjoittelumahdollisuudet

Ennakkoharjoittelu

Tietovelhot Oy järjestää WCS-karsinnan osallistujille mahdollisuuden maksuttoman harjoittelutilan käyttöön. Tila ei ole aivan yhtä suuri kuin kilpailulava, mutta tarjoaa silti riittävästi neliöitä koreografian harjoitteluun. Käytössä on äänentoistolaitteet, Internet-yhteys, kokovartalopeilejä, sosiaalitilat ja oma rauha harjoitteluun. Harjoittelijoiden on siirrettävä hieman tuoleja sivuun harjoittelun ajaksi ja takaisin paikalleen tämän jälkeen. Omat jäljet on myös luonnollisesti siivottava.

Harjoittelutila sijaitsee Tampereella osoitteessa Viinikankatu 36. Tilaa voi varata 1-3 tunnin mittaisiin harjoitteluihin perjantaista sunnuntaihin viikonloppuina 16.-18.8 sekä 30.8.-1.9. klo 12-20 välisenä aikana. Muut päivät ovat mahdollisia ja selvitetään tapauskohtaisesti.

Esityksen taustamusiikki on helpointa tuoda mukaan MP3-soittimella tai kannettavalla tietokoneella, jonka voi kytkeä suoraan tilan äänentoistolaitteisiin. Jos tämä ei ole mahdollista, järjestämme paikalle myös koneen tätä varten jolloin musiikin voi ladata koneelle netistä tai tuoda usb-tikulla.

Tiedustelut ja varaukset sähköpostitse osoitteesta wcs(ät)cosplay.fi, puhelimitse 03 2521 383 / Tietovelhot Oy tai 050 5950 047 / Kyuu Eturautti.

Lavaharjoittelu

Tapahtumapäivänä jokaiselle osallistuvalle parille määritetään noin 5-10 minuuttia (osallistujamäärästä riippuen) omaa lava-aikaa, jolloin esityksen voi käydä läpi valojen ja äänien kera varsinaisella kisalavalla. Aikataulut ovat erittäin tiukkoja, joten omaa määriteltyä harjoitusaikaa on noudatettava tarkkaan.

Takaisin Tracon 8 -sääntöihin

Yhteistyössä

Sangatsu Manga
Säätöyhteisö B2 ry

sekä

Sinooperi
Tietovelhot Oy

Genrewear

Rento tapa kylpeä

Tampere Kuplii ry

World Cosplay Summit

Japan Pop -lehti

Prayers from cosplayers