Tracon VI – World Cosplay Summit -karsinta

Tracon VI       World
Cosplay Summit logo

WCS-karsinta - ohjeet ja lisätiedot

Tiivistelmä

WCS-karsinta on parikilpailu, jonka voittajapari edustaa Suomea heinä-elokuussa 2012 Japanin Nagoyassa järjestettävässä World Cosplay Summitissa.

WCS-karsinta järjestetään World Cosplay Summitin vuoden 2011 sääntöjen puitteissa.

Perustiedot WCS-karsinnasta

 • Kilpailupäivä on lauantai. Lavaohjelma on kello 14-16.
 • Kilpailusuoritukseen kuuluu läsnäolevaksi ilmoittautuminen, valokuvaus, esituomarointi sekä esitys lavaohjelmassa.
 • Kilpailu on parikilpailu, jossa arvostelukriteereinä toimivat esiintyminen (10 pistettä), puvut (10 pistettä) sekä uskollisuus alkuperäisteokselle (5 pistettä). Pukuun kiinteästi kuulumattomia proppeja tai lisäosia ei huomioida pisteenlaskussa.
 • Esityksen maksimipituus on 2 minuuttia 30 sekuntia.
 • Pukujen on oltava itse tehtyjä, joskin pienimuotoinen tuttavan tai perheenjäsenen avustus puvun teossa on sallittua. Valmiina ostettuja tai mittatilauspukuja ei hyväksytä.
 • Parin tulee tehdä ja toimittaa taustanauha sähköisessä muodossa järjestäjille. Taustanauhaan kuuluu sekä musiikki että mahdollinen dialogi. Dialogia käytettäessä on hyvä huomioida kielimuuri, sillä kaikki tuomarit eivät välttämättä puhu suomea.
 • Sallitut puvun aiheen ovat anime, manga sekä japanilaiset videopelit. Molempien parien pukujen on oltava samasta teoksesta. Pelihahmojen tapauksessa hahmon on oltava tunnistettavissa japanilaiseksi, eivätkä esimerkiksi Disney- tai Star Wars -hahmot käy, vaikka peli olisi Japanissa tehty.
 • Voittajapari edustaa Suomea vuoden 2012 World Cosplay Summit -finaalissa. Karsinnan pääpalkinto sisältää matka- ja majoituskulut noin viikon mittaiselle matkalle. Karsinnan ja finaalin välisenä aikana voittajaparin tulee olla valmis esiintymään alan yleisötapahtumissa sekä vastaamaan median yhteydenottoihin.
 • Osallistujien on oltava täysi-ikäisiä, tai heillä on oltava lupa huoltajilta osallistumiseen. Rajoituksen syynä on voittajaparin Japanin matka. Järjestäjät eivät kata huoltajien matkakuluja.
 • Kilpailuun tulee ilmoittautua ennakkoon tällä sivulla mainittujen aikarajojen puitteissa. Osallistumispaikkojen määrä on rajallinen.
 • Osallistujat saavat tapahtumaan koko viikonlopun vapaalipun.

Viralliset säännöt

Karsinnoissa noudatetaan WCS:n virallista vuoden 2011 säännöstöä. Tässä karsinnassa valittavat finalistit osallistuvat vuoden 2012 finaaliin luonnollisesti vuoden 2012 säännöillä, joita ei kuitenkaan ole saatavilla vielä karsintoihin. Karsinnan voittajaparin on syytä varautua mahdollisiin pieniin muutoksiin.

Viralliset säännöt 2011 (PDF)

Voittajien edustustehtävät Traconissa

WCS-karsinnan voittajien tulee varautua seuraaviin asioihin Tracon-viikonlopun aikana.

Karsintakilpailun päätyttyä kuluu noin tunti ylimääräisiin voittajaposeerauksiin sekä WCS-organisaation vaatimien tietojen kirjaamiseen.

Voittajien tulee varautua esiintymään puvuissaan myös sunnuntaina.

Suomen edustaminen WCS:ssä

Oheiset lisätiedot koskevat World Cosplay Summit -finaalia, joka pidetään kesällä 2012 Japanissa. Suomen edustajan tulee huomioida seuraavat asiat.

Edustus

Suomea edustava pari edustaa maatamme kilpailussa sekä finaalimatkalla että tätä edeltävänä aikana vieraillessaan alan tapahtumissa tai median vieraana. Tämä edellyttää asianmukaista diplomaattista taitoa sekä hyvää yhteistyökykyä ja positiivista kilpailuhenkeä. Cosplayn tulisi näkyä edustavan parin toimesta positiivisena harrastuksena.

Finaalimatka

Matkan pituus on noin viikko ja se sijoittuu alustavasti loppukesälle 2012.

Finnair vastaa osallistuvan parin matkakuluista Japaniin ja takaisin. Mikäli pukujen ottaminen mukaan edellyttää ylimääräisen matkatavaramäärän pakkaamista, Finnair vastaa myös tämän aiheuttamista lisäkustannuksista. WCS:n järjestäjät vastaavat majoituskuluista ja tapahtuman aikaisista ruokailuista. Muut, ns. vapaa-ajan kustannukset on osallistujien katettava itse.

WCS:n virallinen kieli on englanti, ja voittajaparin kannattaa varautua englannin kielen käyttöön sekä finaalimatkalla että sitä edeltävänä aikana. Japanin kielen taito ei ole pakollista, mutta siitä on hyötyä.

Tiedonannot ja yhteydenpito

Osallistujat hyväksyvät, että karsintaan osallistuvien parien nimi- ja hahmotiedot voidaan luovuttaa WCS-järjestäjien käyttöön. Lisäksi voittaneen parin tarkemmat yhteystiedot (nimet, osoitteet, puhelinnumerot, iät, sähköpostiosoitteet) luovutetaan WCS:n järjestäjien sekä Finnairin käyttöön.

Osallistujien on toimitettava viipymättä WCS:n järjestäjille heidän pyytämänsä tiedot. Lisätietoja voidaan tarvita valmistelujen edetessä ja pyyntöihin tulee vastata nopeasti. Yhteydenpito tapahtuu englannin kielellä.

Viimeistään kuukautta ennen finaalia tulee järjestäjille toimittaa tarkat tiedot esityksestä, taustamusiikki CD-levyllä, lähdekuvat hahmoista ja kertomus/raportti pukujen teosta. Kisaajien tulee vastata myös kysymyksiin liittyen kisalavan tekniikkaan, valoihin yms.

Osallistujia suositellaan informoimaan yleisöä aktiivisesti finaaliin valmistautumisesta esimerkiksi pitämällä blogia.

Finaalin esitys

Finaalissa voi esittää joko uuden esityksen tai saman esityksen kun Suomen karsinnassa. Jos käyttää samaa esitystä kun karsinnassa, on siihen tehtävä huomattavia parannuksia.

Mukaan otettavat puvut

Osallistujien tulee ottaa mukaan kolme cosplay-pukua - paraatipuku, kilpailupuku ja lehdistötilaisuuksissa käytettävä puku. Näiden pukujen ja niihin kuuluvien proppien sallittu yhteispaino on korkeintaan 40 kg.

Virallinen avustaja

Voittajaparin lisäksi matkaan osallistuu virallinen avustaja. Avustajaa haetaan julkisella haulla ja valinta tehdään yhdessä Cosplay Finland Tourin, Finnairin sekä voittajaparin päätöksenä. Lopullinen päätäntävalta henkilön valinnasta on Japanin WCS-järjestelykomitealla.

Avustaja liikkuu parin mukana kaikissa virallisissa tilaisuuksissa, avustaa paria ja edustaa Suomea virallisen edustajan ominaisuudessa. Hänen tulee pystyä myös sujuvaan keskusteluun sekä tulkkaukseen englannin ja japanin kielillä.

Osallistujien mukana voi matkata myös muita henkilöitä, mutta nämä vastaavat itse matka- ja majoituskuluista eivätkä he voi osallistua virallisiin järjestelyihin. Eritoten tämä koskee backstage-alueita, joihin on pääsy vain kisaajilla ja virallisella avustajalla.

Harjoittelumahdollisuudet

Ennakkoharjoittelu

Tietovelhot Oy järjestää WCS-karsinnan osallistujille mahdollisuuden maksuttoman harjoittelutilan käyttöön. Tila ei ole aivan yhtä suuri kuin kilpailulava, mutta tarjoaa silti riittävästi neliöitä koreografian harjoitteluun. Käytössä on äänentoistolaitteet, Internet-yhteys, kokovartalopeilejä, sosiaalitilat ja oma rauha harjoitteluun. Harjoittelijoiden on siirrettävä hieman tuoleja sivuun harjoittelun ajaksi ja takaisin paikalleen tämän jälkeen. Omat jäljet on myös luonnollisesti siivottava.

Harjoittelutila sijaitsee Tampereella osoitteessa Viinikankatu 36. Tilaa voi varata 1-3 tunnin mittaisiin harjoitteluihin välillä 20.7. - 21.8. arkisin klo 16-20 ja viikonloppuisin klo 12-20 välisinä aikoina. Aivan kaikki päivät eivät ole mahdollisia, joten tiloja varatessasi esitäthän muutaman eri aikaoption. Sama pari voi varata tilan käyttöönsä korkeintaan kolme kertaa.

Esityksen taustamusiikki on helpointa tuoda mukaan MP3-soittimella tai kannettavalla tietokoneella, jonka voi kytkeä suoraan tilan äänentoistolaitteisiin. Jos tämä ei ole mahdollista, järjestämme paikalle myös koneen tätä varten jolloin musiikin voi ladata koneelle netistä tai tuoda usb-tikulla.

Tiedustelut ja varaukset sähköpostitse osoitteesta wcs(ät)cosplay.fi, puhelimitse 03 2521 383 / Tietovelhot Oy tai 050 5950 047 / Kyuu Eturautti.

Lavaharjoittelu

Tapahtumapäivänä jokaiselle osallistuvalle parille määritetään noin 10 minuuttia omaa lava-aikaa, jolloin esityksen voi käydä läpi valojen ja äänien kera varsinaisella kisalavalla.

Takaisin Tracon VI -sääntöihin

Yhteistyössä

Sangatsu Manga
Säätöyhteisö B2 ry

sekä

Sinooperi
Tietovelhot Oy

Genrewear

Rento tapa kylpeä

Tampere Kuplii ry

World Cosplay Summit

Japan Pop -lehti

Prayers from cosplayers