World Cosplay Summit logo

World Cosplay Summit

Tietoja World Cosplay Summitista

World Cosplay Summit, lyhyemmin WCS, on vuosittain Japanissa järjestettävä cosplayn maailmanmestaruuskilpailu. Kilpailu perustettiin vuonna 2003, tarkoituksenaan tukea japanilaisen populaarikulttuurin kansainvälisyyttä. Mangan ja mangaharrastuksen vapaa ja vaihteleva tyyli loi pohjan cosplay-harrastukselle, joka levisi vuosien aikana ympäri maailman. Cosplay on luonut uudenlaisen kansainvälisen verkoston harrastajien ja harrastuksesta kiinnostuneiden välille. WCS:n perustamisella ja sen jatkuvalla kehityksellä pyritään tukemaan tätä harrastusta.

WCS:n takana on Japanilainen TV Aichi ja se saa tukea monien japanilaisten yritysten lisäksi myös useilta Japanin valtion virastoilta. Suomessa WCS-toimintaa on tukenut Suomen ensiosallistumisesta lähtien Finnair.

World Cosplay Summit ja Suomi

Suomessa 2000-luvun alkupuolella voimakkaasti kasvanut cosplay-harrastus herätti toiveet WCS-osallistumiselle jo aiemmin. Haave muuttui viimein lähemmäksi todellisuutta Finnairin astuttua mukaan tukijaksi. Liittymisprosessi oli japanilaiseen tapaan melko mutkikas ja vaativa, mutta lopulta Suomi pääsi mukaan, toisena vain kahdesta mukaan hyväksytystä uudesta maasta. Hyväksyminen saatiin alkusyksystä 2008 ja karsintojen suunnittelu aloitettiin saman tien.

Ensimmäisen kolmen vuoden karsintapaikaksi valittiin Helsingin Messukeskus ja siellä pidettävät Helsingin kirjamessut, näiden sopiessa mainiosti niin aikataulun kuin tilojenkin puolesta. Koska karsintojen järjestäminen edellytti ensimmäisinä vuosina myös Japanin edustajien tuottamista paikalle, oli Helsinki luonnollinen sijainti. Aikatauluna vuoden loppu on loistava, sillä tällöin karsinnan voittajaparille jää mahdollisimman paljon aikaa finaaliin valmistautumiseen.

Vuoden 2011 aikana Suomi hyväksyttiin pysyväksi jäseneksi WCS-kilpailuun ja myös uuden karsintapaikan etsiminen aloitettiin. Lopulta paikan valinta kohdistui Tampereen roolipeli- ja animetapahtuma Traconiin, joka oli aiempien WCS-joukkueiden esittämä toive karsintapaikaksi. Suomen WCS-karsinnalle Tampere-talo tarjoaa mahtavat puitteet ja itse karsinta järjestetään oikeutetusti 1800-paikkaisessa isossa salissa.

Finaalimatkan onnistuminen edellyttää paitsi toki loistavaa cosplay-kisatiimiä, myös tiimin tukena toimivaa avustajaa. Avustajan on toimittava kisaajille paitsi tulkkina ja valokuvaajana, mutta myös monitoimisena yleisenä apurina. Avustaja valitaan vuosittain vapaamuotoisten hakemusten perusteella. Ensimmäisellä matkalla avustajan tehtävää suoritti mallikkaasti Eetu Lampsijärvi, jonka matkaraportteja ja -kuvia seurattiin kisamatkan aikana koti-Suomessa tarkkaan. Eetu palaa avustajaksi jälleen kolmannelle WCS-matkalle kesällä 2011.

Ajatuksia tulevaisuudelle

Jo ensimmäisten karsintojen jälkeen avattiin laaja keskustelu karsintojen kehityksestä jatkossa. Vastaavaa kehityskeskustelua käydään jatkuvasti, aktiivisimmillaan hieman ennen ja jälkeen Suomen karsintojen. Tällä hetkellä suurin pohdinta kohdistuu esikarsintajärjestelmän käyttöönottoon. Tämä käytäntö on tulossa näillä näkymin myös Suomeen pian käyttöön. Tavoitteena on järjestää esikarsintamahdollisuuksia laajalti eri puolilla maata.

Vuoden aikana järjestettävät useat erilaiset cosplay-kilpailuja ja -esityksiä sisältävät tapahtumat toimivat mainioina harjoituspaikkoina WCS-karsinnoista kiinnostuneille. Erityisen maininnan ansaitsee niinikään Helsingissä pidettävä CosplayGaala, jonka kisasäännöt ovat alusta pitäen mukailleet WCS:n vastaavia.

Muualla netissä

Yhteistyössä

Sangatsu Manga
Säätöyhteisö B2 ry

sekä

Sinooperi
Tietovelhot Oy

Genrewear

Rento tapa kylpeä

Tampere Kuplii ry

World Cosplay Summit

Japan Pop -lehti

Prayers from cosplayers